De Pilot

In 2019 is BlueRoof gestart BlueRoof met een pilot bestaande uit drie fases. Gedurende elk van deze fases wordt verder gewerkt aan het zogenaamde proof of concept. Dit proof of concept omvat niet enkel het aantonen van de technische haalbaarheid van de productie van het substraat. Ook onderwerpen als de , duurzaamheid, veiligheid en de business case moeten worden aangetoond om opschaling mogelijk te maken.

BlueRoof start nu met de uitvoering van de eerste fase van de pilot. Daarbij worden alle resultaten die op kleine schaal zijn bereikt, op grotere schaal geverifieerd. Om dit te doen plaatst BlueRoof zo veel mogelijk testmodules, waarmee diverse eigenschappen van het materiaal, zoals het waterbergende vermogen, de afvloeivertraging, maar ook de uitloging of het verloop van meststoffen wordt gemeten.

In de tweede pilotfase zal een groter dak op een mooie locatie worden toegepast als zogenaamde ‘technology demonstrator’. Op deze locatie passen we het substraat toe in een groen dak in de normale situatie. Op deze manier kunnen we laten zien dat wat de mogelijkheden van het substraat zijn, terwijl we blijven monitoren en ontwikkelen.

Gedurende de derde fase zal het substraat (na succesvol verloop van de eerdere fases), projectmatig worden uitgerold. Tegelijk zal de monitoring van de testmodules uit de eerste fase, en het dak uit de tweede fase worden voortgezet. Dit staat ons bijvoorbeeld toe om beter te kunnen voorspellen wanneer de nutriƫnten in het materiaal dienen te worden aangevuld.


De BlueRoof Pilot is een samenwerking met: